Jamstveni program za male poduzetnike financiranje leasingom

Leasing za investicije uz jamstveni program i povoljne uvjete financiranja strojeva, opreme i gospodarskih vozila

Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST), Darko Liović, članovi Uprave Agencije - Martina Jus i Goran Becker te predsjednik Uprave UniCredit Leasinga Croatia Eugen Paić-Karega potpisali su danas Sporazum o suradnji.

HAMAG-INVEST temeljem ovog Sporazuma odobrava jamstvo za osiguranje povrata dijela glavnice po ugovoru o leasingu kojeg poduzetnik sklapa s UniCredit Leasingom. Ovaj je jamstveni program namijenjen nabavi isključivo novih strojeva, opreme i gospodarskih vozila putem leasinga.
HAMAG-INVEST može izdati jamstvo do 50% iznosa financiranja, odnosno do 1,5 milijun kuna, dok je najniži postotak jamstva 10% iznosa financiranja. HAMAG-INVEST izdaje jamstvo u korist leasing kuće, a na zahtjev poduzetnika koji će sklopiti ugovor o leasingu.

Riječ je o financijskom leasingu s financiranjem PDV-a, na razdoblje od 24 do 60 mjeseci.
Program uključuje povoljniju kamatnu stopu i niži trošak obrade zahtjeva za financiranje uz učešće od 20 posto te obavezno kasko osiguranje odnosno policu osiguranja imovine za strojeve, opremu ili gospodarska vozila koje se nabavlja.

"Ovaj Sporazum s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije čini nas sretnim i ponosnim zbog najmanje dva razloga;“ - izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Eugen Paić-Karega, predsjednik Uprave UniCredit Leasinga Croatia, „ prva smo leasing kompanija koja je prepoznala pruženi potencijal i u vrlo kratkom roku uspjela ostvariti sve pretpostavke za ugovaranje suradnje čime smo dodatno potvrdili našu vodeću poziciju na leasing tržištu, ali najvažnije je da smo objedinili u jedan proizvod niz mogućnosti koje imamo na raspolaganju kako bismo malim poduzetnicima u današnjim otežanim tržišnim uvjetima omogućili povoljnije financiranje korištenjem sredstava Europske investicijske banke do ukupnog iznosa od 30 milijuna eura te ovim jamstvenim programom olakšali ulaganja u imovinu namijenjenu gospodarskoj djelatnosti poduzetnicima koji imaju dobru ideju ali nedostatan inicijalni kapital. Istovremeno kroz blisku suradnju sa Zagrebačkom bankom omogućavamo široku dostupnost klijentima te mogućnost korištenja svih vezanih financijskih proizvoda i usluga te vjerujem da ovim potvrđujemo našu kontinuiranu podršku kvalitetnim klijentima u realizaciji perspektivnih ulaganja, koja će, nadamo se, potaknuti gospodarski rast i razvoj“.

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-INVESTA izjavio je da su primarni ciljevi Agencije dobro poznati, to je bila prvenstveno izrada novih jamstvenih programa kroz širenje kruga potencijalnih kreditora ali i postizanje boljih uvjeta za poduzetnike u smislu kamatne stope. „Potpisivanjem ovog Sporazuma s leasing kućom ispunili smo i jedan i drugi cilj, po prvi puta izlazimo iz sfere poslovnog odnosa s isključivo bankarskim sektorom, ulazimo u područje leasinga, što je za HAMAG-INVEST vrlo bitno jer na taj način ne podupiremo samo razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva u Hrvatskoj kroz kreditne aranžmane sa poslovnim bankama nego sada i s leasing kućom. Također, kamatna stopa koja je ugovorena u suradnji s našem vodećom leasing kućom, UniCredit Leasingom je vrlo atraktivna i niža u odnosu trenutno prisutne kamatne stope koje se nude za tu namjenu, što svakako omogućuje ovaj jamstveni program. Podupirat ćemo u ulaganja u proizvodnju, koja stvara dodanu vrijednost i otvara nova radna mjesta, a kako se radi o financiranju specifičnih strojeva i opreme za proizvodne pogone koji s aspekta utrživosti imaju određeni rizik, upravo o odluci o financiranju od strane UniCredit Leasinga može prevagnuti ovo jamstvo HAMAG-INVESTA“ – izjavio je Liović.

Više informacija o jamstvu: www.hamag.hr

Zahtjev se može podnijeti u bilo kojoj poslovnici UniCredit Leasinga ili u Poduzetničkim centrima Zagrebačke banke.